Met Design Thinking bouwen aan de regionale samenwerking van Reddingsbrigades

Bij IMPROVEN geloven wij in sociaal maatschappelijke impact maken, binnen of buiten het werk om. Een prachtig voorbeeld hiervan is het Connect to our Future programma voor de acht Reddingsbrigades in de provincie Utrecht. Dit programma werd geïnitieerd door collega Mark Peeters, zelf al 33 jaar actief als vrijwilliger bij Reddingbrigade Nederland, en begeleid door het team van IMPROVEN Proces Improvement.

Vraagstuk

De Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Utrecht is het samenwerkingsverband van aangesloten Reddingsbrigades, bestaande uit Amersfoort, Bunschoten, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Utrecht en Vianen. Deze Reddingsbrigades draaien volledig op de inzet van vrijwilligers en zorgen met  ruim 200 lifeguards dagelijks voor veiligheid in, op en langs het water. Ontwikkelingen in het werkveld volgen zich de laatste jaren snel op. Om ook de komende jaren succesvol te blijven als samenwerkingsverband en wendbaar te zijn bij nieuwe ontwikkelingen is gevraagd om mee te denken en te bouwen aan de regio van de toekomst (periode 2025-2030).

Onze aanpak

Bij dit vraagstuk past Improven de ‘Design Thinking’ methodiek, een integrale aanpak waarbij de nadruk ligt op de behoefte van de klant – de reddingsbrigades binnen de RVR Utrecht t.a.v. het samenwerkingsverband. De oplossingsrichting wordt altijd vanuit deze behoefte ontwikkeld, zodat de gebruiker er het meeste profijt van heeft. Dit artikel geeft een beeld van de praktische toepassing van Design Thinking, waarbij per fase het doel, gebruikte tools en resultaat wordt gedeeld.

Fase 1 – Ontdekken

Wat? Dat was de startvraag voor de eerste fase van het programma. Nadat wij als onderzoeksteam een beeld hebben gekregen van de setting (tools: dataonderzoek, interviews), startte we het programma met een eerste gezamenlijke workshop in de vorm van een panelsessie. Een panelsessie is een fijne manier om contact te krijgen met de klant en verschillende perspectieven t.a.v. het samenwerkingsverband op te halen. Bij de Design Thinking methode is het zo goed mogelijk begrijpen van de behoefte noodzakelijk om de rest van de fases succesvol uit te voeren (behoefte = oplossing). Resultaat van fase 1 is duidelijkheid over het waarom, ieders houding, gemeenschappelijke thema’s en de visie en werkwijze.

Fase 2 – Definiëren

In fase 2 wordt alle verzamelde informatie geclusterd om zoveel mogelijk tot de kern van een probleem te komen; wat zorgt ervoor dat de samenwerking een volgende stap kan maken? Er kwamen vier pijlers uit de clustering: inzicht & overzicht, organisatorische inrichting, beleidsafspraken en cultuur. Vervolgens maakte we een fit-gap analyse (tools: huiswerkopdracht, stickeren) en geïdentificeerd wat de belangrijkste struikelblokken zijn en prioriteit is om nú mee aan de slag te gaan. Een belangrijke stap, immers is dit het vertrekpunt richting de toekomst van de regio. Resultaat: er moet prioriteit gegeven worden aan het inzicht – weten wat elke lokale reddingsbrigade doet en wát ze doen, voordat een model opgezet kan worden (hoe).

Fase 3 – Ontwerpen

Nu duidelijk is wat ten grondslag ligt aan het vraagstuk, gebruiken we deze fase om tot een oplossingsrichting te komen. Workshop 2 stond dan ook in het teken van concretiseren. Afgevaardigde van elke lokale reddingsbrigade gingen per werkgebied (e.g. materiaal, opleidingen, communicatie) brainstormen hoe zij de samenwerking werkbaar kunnen maken over alle brigades (tools: break-out, brainwriting). Per werkgebied identificeerde ze wat gemeenschappelijke thema’s zijn, en waar verschillen zitten tussen brigades.

Fase 4 & 5 Ontwikkelen en testen

Workshop 2 stond ook in het teken van ontwikkelen met focus op ambitie, doelen & praktisch doen. Na het verkrijgen van inzicht per werkgebied, gingen de deelnemers een concreet (jaar)plan opstellen (de wat) en is de organisatorische inrichting gevisualiseerd (de hoe) – (tools: OGSM-model, organogram).

Een belangrijk onderdeel van samen aan de slag gaan is de saamhorigheid, wat bijdraagt aan pijler 4 Cultuur. De reddingsbrigades gaan af van het eilandjesgevoel, en creëren een fundering waar elke reddingsbrigade een bijdrage aan levert. Daarom hebben we als laatste stilgestaan bij de kernwaarden (tool: Ballooning), waarbij gelijkwaardigheid, van elkaar leren, groepsbelang en transparantie als belangrijkste naar voren kwamen.

Resultaat

Met behulp van de Design Thinking methodiek en begeleiding vanuit IMPROVEN hebben de Reddingsbrigades in de regio Utrecht aan het einde van het Connect to our Future programma de volgende resultaten opgeleverd:

  • Inzicht in de 4 pijlers van aandacht;
  • Prioritering van de 5 belangrijkste verbindende werkgebieden;
  • Inzicht & overzicht wie wat doet per werkgebied;
  • Eerste aanzet tot een jaarplan per werkgebied.

IMPROVEN faseert uit en geeft de Reddingsbrigades de ruimte om eigenaarschap te nemen. Het is duidelijk wat de behoefte is en naar welke oplossingsrichting toegewerkt kan worden. Binnen het samenwerkingsverband kunnen de Reddingsbrigades zelfstandig verder werken aan de regionale organisatie van de toekomst en deze via een pilotperiode testen.

Meer weten over Design Thinking?

Design Thinking is een permanent proces. Een mindset. Een ontdekkingsreis om samen (complexe) problemen aan te vliegen op een creatieve en mensgerichte manier. De denkwijze van Design Thinking past bij ons als ervaren denkende doeners, bevlogen en creatieve vakspecialisten. Het is pragmatisch, iteratief én leuk. Het vraagt om een actieve houding in doen, denken en verbeteren.

Benieuwd naar onze mogelijkheden?

Neem contact op met Daphne Taekema of kijk op onze website!

Daphne Taekema Daphne Taekema Design Thinking
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.